Παρουσίαση της έκθεσης «Ρατσισμός και διακρίσεις στην Ελλάδα σήμερα» στην 29/10/2014 ΕΣΗΕΑ, Αθήνα
Ένα νέο πολύτιμο όπλο στην προσπάθεια κατανόησης του ρατσιστικού φαινομένου προσφέρει το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, με την έκθεση «Ρατσισμός και διακρίσεις στην Ελλάδα σήμερα». Με βάση υλικό και έρευνες που έχουν δημοσιευτεί τα δύο τελευταία χρόνια, η έκθεση παρουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού, περιγράφει το φαινόμενο στις καθημερινές κοινωνικές πρακτικές κι εξετάζει τις προκλήσεις και τις προοπτικές της αντιρατσιστικής δράσης. Παράλληλα, αποτιμά την ικανότητα του ελληνικού νομικού συστήματος να καταπολεμήσει τα ρατσιστικά φαινόμενα, ενώ καταλήγει σε σειρά προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.
Η έκθεση «Ρατσισμός και διακρίσεις στην Ελλάδα σήμερα» σκιαγραφεί το νομοθετικό οπλοστάσιο που διαθέτει η ελληνική έννομη τάξη για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων και επιχειρεί μια αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης της προστασίας των δικαιωμάτων από ρατσιστικές προσβολές με βάση υλικό και εκθέσεις που έχουν δημοσιευτεί τα δύο τελευταία χρόνια. Στα πλαίσια αυτά αποτιμάται η ικανότητα του Ελληνικού κράτους να αντιτάξει μια αποτελεσματική στρατηγική κατά της εξάπλωσης των ρατσιστικών και διακρισιακών φαινομένων και αναδεικνύονται ως κρίσιμα, εκτός από τη στάση των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, το πεδίο της δημόσιας επικοινωνίας και, κυρίως, αυτό της εκπαίδευσης. Η έκθεση καταλήγει σε προτάσεις για τις κατευθύνσεις που θα ήταν αναγκαίο να ακολουθήσει εφ’ εξής η κινητοποίηση των θεσμικών μηχανισμών και της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα για την ανάσχεση της ρατσιστικής απειλής σήμερα.
Την έκθεση παρουσίασαν δημόσια για πρώτη φορά οι συντάκτες:
Αντώνης Γαζάκης, εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και Πρόεδρος του εθελοντικού σχολείου διδασκαλίας «Οδυσσέας»
Ανδρέας Τάκης, επικ. Καθηγητής φιλοσοφίας του δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Έχει διατελέσει Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (2003-09) και Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών.
Δέσποινα Συρρή, κοινωνική επιστήμονας, πρόεδρος της ΜΚΟ SYMβIOSIS
Τα συμπεράσματα της έκθεσης σχολιάσαν:
Άγγελος Συρίγος, Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών
Νέλλη Ασκούνη, καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών
Νικόδημος Μαϊνα Κινυουά, ΜΚΟ ΑSΑΝΤΕ
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη, Αρχισυντάκτρια Διεθνών Νέων στην εφημερίδα Καθημερινή.